Dampkogning:
Dampkogning er en enormt god tilberedningsmetode, da den bevare smag og vitaminer i fødevarer. Når man tilbereder frugter og grøntsager, er det en god ide at koge dem, til de er møre, da det gør dem meget lettere at purere, men efterhånden som dit barn bliver ældre, kog da i kortere tid for at bevare så mange næringsstoffer som muligt eller damp det.
Kogning:
Når du koger madvarer brug da så lidt vand som muligt. Alle vitaminer og smagen lægger sig i væsken, så hæld ikke for meget vand fra.
Ovnbagning:
Ovnbagning er en anden meget god måde at sikre sig, at alle næringsstoffer bevares. Det er en velegnet metode til at tilberede f.eks. kartofler og squash på. Prik med en gaffel og bag dem, til de er møre. Skrab kødet ud med en ske, og purere eller mos det.
Tilberedning i mikrobølgeovnen:
Det er ikke anbefalet at man tilbereder mad til baby i en mikrobølgeovn, da mange næringsstoffer forsvinder. Det er dog en god ide til f.eks. optøning af mad i skåle beregnet til mikroovnen. Frossen kartoffelmos med et par terninger ærtemos, tø det op i mikrobølgeovnen og tilsæt herefter fedtstof og modermælk eller drikkeklar MME.
Det er ikke anbefalet at man tilbereder mad til baby i en mikrobølgeovn, da mange næringsstoffer forsvinder. Det er dog en god ide til f.eks. optøning af mad i skåle beregnet til mikroovnen. Frossen kartoffelmos med et par terninger ærtemos, tø det op i mikrobølgeovnen og tilsæt herefter fedtstof og modermælk eller drikkeklar MME.
Opbevaring og nedfrysning:
For at sparre tid, så du kan bruge den på din lille prins eller prinsesse, så lav hellere større portioner og nedfryses i små bokse, portionsbakker eller lign., som er godkendt til babymad og nedfrysning. Når du har tilberedt maden, skal den dækkes til, afkøle af (sæt aldrig varm mad i fryseren), og nedfrys straks herefter. Tilsæt aldrig modermælk eller MME i maden inden den fryses, da vitaminer og mineraler i mælken kan beskadiges ved opvarmningen.
Bemærk: Husk altid at holde råt kød, fisk og æg adskilt fra andre madvarer.
Jeg syns det er litt strengt å si at man aldri skal fryse mat med tilsatt morsmelk. Man fryser da ellers ned morsmelk for så å varme opp senere, hvorfor skulle det være annerledes når det er tilsatt i mat? Man kan fint varme mos i vannbad. Jeg vil heller ha noen serveringsklare porsjoner i fryseren som egner seg til å ta med ut av døren og kan serveres hvor som helst fremfor at skulle ha glass fra butikken til de gangene man er på farten..
Hej Kari.
Tak for din henvendelse.
Du kan sagtens nedfryse ren modermælk, det er der intet i vejen for. Men det er en god idé at vente med at tilsætte maden modermælk eller mme til at mosen/grøden er opvarmet og en smule afkølet. Hvis modermælk eller MME udsættes for for høj varme kan man risikerer at diverse vitaminer og mineraler ødelægges. Det er også det der står i indlægget – ikke ren modermælk 😉
Mvh. Trine
Hvor længe kan grønsagsmos opbevares i køleskabet?
Synes mosen mister meget smag når jeg fryser det ned ?