Skræl gulerod og kartoffel og skær det i små bidder. Kog det i en gryde med vand i ca.10 min. eller til det er mørt. Sigt vandt fra i en finmasket si, og pres grøntsagerne igennem sien med en ske. Bland herefter fedt stof og mælk til du har den ønskede konsistens.
Fryseegnet: Ja – tilsæt ikke mælk før frysning.
Vil du tilsætte fedtstoffet inden du fryser det, eller er det bedre at vente til lige inden servering?
Hej Maria.
Jeg vil anbefale at du venter med at tilsætte fedtstoffet til du skal bruge mosen/grøden 🙂
Mvh. Trine
Hvor meget mme skal der i? 🙂
Hej Maria.
Hvis det er flydende MME putter jeg ca.30-50 ml. i afhængig af konsistensen, og hvis det er pulver kommer jeg ca.3 måleskeer i (Allomin el. NAN).
Mvh. Trine
fedtstof: olie eller smør? 🙂
Hej Malene.
Beklager mit sene svar.
Jeg bruger personligt smør til mine børn, men olie er dog bedst 😉
Mvh. Trine
Hvor længe kan det holde sig i køleskabet, hvis man putter det i de små glas med låg?
Hej Ida.
Jeg vil ikke lade den stå mere end max to dage, bare for at være på den sikre side. Men i fryseren kan den holde sig i op til 2 mdr. uden tilsat fedtstof og mælk 😉
Mvh. Trine
Hvordan varmer man mosen efter den har været i fryseren?
Hej Jane.
Du hiver den i mikroen til du syntes den er ok varm 🙂 Jeg plejer at gi den 30 sek. ved fuld styrke og så rører jeg en klat smør i og når mosen er lun rører jeg mme i.
Mvh. Trine
Hvor meget modermælkserstatning skal man komme i? Bruger nan? Og skal man bare lave den som man vil et en alm flaske?
Hej Louise.
Denne mængde svarer til ca. 1 dl. mad. Tilsæt mme pulver som svarer til hvis du skulle lave en falske med 50 ml. vand. Hvis du syntes grøden er for tyk, kan du også tilsætte lidt færdiglavet mme istedet for mme pulver.
Mvh. Trine
Hej.
Til 1 dl. mos, hvordan er blandingsforholdet ift. pulver modermælkserstatning (Lipil)? Og er flydende modermælkserstatning bedre end pulver? Aner intet om modermælkserstatning… 🙂
Hej CL.
Jeg er desværre ikke så bekendt med Lipil, kun med Allomin og NAN. Hvis det er flydende MME putter jeg ca.30-50 ml. i afhængig af konsistensen, og hvis det er pulver kommer jeg ca.3 måleskeer i.
Håber det var svar nok på dit spørgsmål 😉
Mvh. trine
Hvor mange smør vil du komme i mosen?
Vh Cecilie
Hej Cecilie.
Jeg ville komme en lille teske smør i.
Mvh. Trine
Hvorfor må der ikke komme Modermælks erstatning i inden det fryses??
Hej Sidse.
En del af vitaminerne som er i mme, kan ødelægges hvis den nedfryses 😉
Mvh. Trine
Skal kogevandet bruges i mosen? Eller bare helt ud?
Mvh Line
Hej Line.
Det er fint at gemme lidt af kogevandet, så man kan tilpasse konsistensen på mosen bagefter.
Mvh. Trine
ang mm er det blandet eller tørstof
Hej Gitte.
Det er blandet 🙂
Mvh. Trine
Jeg ammer, så jeg vil gerne malke ud og putte modermælk i mosen. Gælder det også, at der skal 30-50 ml i?
Hej Maria.
Ja det gælder samme mål, men du kan fint nøjes med 30 ml.
Mvh. Trine
Vi prøvede at lave det igår. Min mand brugte vores blender. Synes bare ikke konsistensen var optimal. Helt gummi/klistert.
Hvad kan det være?
Hilsen louise
Hej Louise.
Man må endelig ikke bruge en blender når man lave kartoffelmos, det strækker stivelsen i kartoflerne og gør det til tapetklister. Den bedste måde er at bruge en si eller en gaffel hvis det må være lidt groft 🙂
God weekend.
Mvh. Trine
Hej. Kanon side elsker den.
Har lige et spørgsmål nå nu du skriver modermælkserstatning er det så bare pulver du putter i eller er det først blandet op med vand? Eller bruger du de der brikker. Hilsen Louise.
Hej Louise.
Det er færdigblandet modermælkserst. Jeg har altid brugt brikkerne, da jeg syntes det er nemmeste. Du kan også blande 150 ml. op og lad det stå på køl i en lukket beholder, evt. en sutteflaske, og så tage af den. Den må højest stå 2 døgn.
God weekend.
Mvh. Trine
Hej Trine.
Hvorlænge må mosen stå i køleskab når det er blandet med mme og smør ? 🙂
Mvh Nina
Hej Nina.
Du kan godt lade det stå på køl i 48 timer i en tilsluttet boks, men du må helst ikke varme det op igen hvis det er mm/mme du har tilsat, da det mister sine vitaminer og mineraler. Så tag hellere det du skal bruge og bland op med mælk/mme/smør og sæt resten i køleskabet.
Mvh. Trine
Hej
Jeg spørger sikkert temmelig dumt men har ammet fuldt ud indtil nu (baby 4,5 mdr) og aner ingenting om MME. Jeg har købt de der brikker – skal de varmes op, inden man kommer det i mosen?
Hilsen Maria
Hej Maria.
Der findes ingen dumme spørgsmål 🙂
MME kan købes som pulver og som færdigblandet produkt. Jeg har altid brugt Allomin og NAN til mine børn. Du behøves ikke at varme det færdigblandede MME op før det tilsættes. Det hjælper også til at afkøle mosen/grøden lidt.
Mvh. Trine
Tak for opskriften! Jeg er MME-nybegynder, så skal lige være helt sikker: Må man godt stille MME (pulver + vand) på køl i 2 døgn? På NAN-pakken står der, at det skal drikkes med det samme?!? Men det ville godt nok være skønt, hvis det forholdt sig anderledes! 🙂
Hej Julie.
Du kan gør det at du laver et x antal flasker med frisk kogt vand i og stille dem på køl. Så er det nemt lige at tilsætte pulver og gi det en tur i mikroen. Wupti så er der mad til baby 🙂
Håber det gør det hele en smule lettere.
Mvh. Trine
Tusinde tak for opskriften! 🙂 kan man godt bruge frisk udmalket modermælk?
Hej Maggie.
Dejligt du kan bruge den 🙂
Ja det kan du godt tilsætte.
Mvh Trine
Når du kommer 3 skeer mme i, skal der så ikke tilsvarende væske i. Altså 90 ml vand?
Og kan du passe at jeg engang har læst at der ikke skal bruges fedtstof når man anvender mme. Sådan syntes jeg at det var med min ældste. Men hun er 8 nu, så der kan jo være sket en del siden
Hej Trine
Tak for en fantastisk hjemmeside, den har hjulpet meget.
Jeg har valgt at spæde lidt majs og et halvtfed hvidløg i, stor succes.
Mvh
Jesper
Hejsa. et spørgsmål, men kan jeg bruge stavblender til at Mose det hele først og så igennem si bagefter? Tak for rigtig mange gode opskrifter.. mvh Nathja.
Hej Nathja.
Jeg vil ikke anbefale stavblender/blender til kartofler, det ender med at blive tapetklister. Nøjes med at presse det gennem en si 🙂
Mvh. Trine
Hej Trine.
Jeg er super meget i tvivl om portion størrelsen til min 5 mrd dreng som virker umættelig. Måske giver jeg ham for lidt?!
Indtil nu er vi oppe på ca 20 tsk mos.
Hvor meget “burde” en portion mos i dl mål eller gram så jeg har lidt og gå efter 🙂
Mvh Nasim
Hej Nasim.
Det er meget individuelt hvor meget børnene spiser. Da mine børn var 5 mdr. kunne de sagtens spise 1-1½ dl. mos.
Mvh. Trine
Hej
Hvis man bruger friskt udmalket modermælk, skal det så varmes op til 37 grader inden det kommer i mosen? Og hvad med langsomt optøet modermælk fra køleskabet?
Vh Sabrine
Hej Sabrine.
Det behøves ikke at varmes op inden det kommes i mosen.
Mvh. Trine
Tak for alle de gode opskrifter, jeg har ikke helt forstået det ned mme pulver.
Skal der vand i mosen svarende til mme pulver. Eller er det selve moden man blander pulveret med?
Må jeg bruge olieven olie som fedtstof?
Hej!
Hvor længe vil du fryse det?! ??
Hvis jeg har kommet frisk udpumpet modermælk i og fedtstof, hvor længe kan jeg opbevare det i køleskabet?
Hej – jeg kan ikke helt forstå det – når jeg bruger mme pulver så skal der vel tilsættes tilsvarende med vand til mosen? Det duer da ikke bare med kartofler og mme-pulver for så kan barnet da ende med at blive forstopper (det står ihvertfald på pakken at det er vigtigt at bruge den rigtige mængde mme pulver til det afmålte vand…)
Jeg ved godt alle skriver man skal bruge mme eller modermælk når man laver grød og mos men jeg tilsætter letmælk og det har ikke skadet mine 3 børn da det er minimalt det de får af rigtig mælk. Min baby får mme ved siden af. Hvad kan der ske ? Det samme når vi har fået mørbradgryde lavet på piskefløde det har han også fået og der er ikke sket noget hvorfor må de ikke få alm mælk tilsat i maden ?
Hej,
Skal man egentligt putte mme i, når man ammer ved siden af? Kan ikke helt forstå, hvorfor det skal i.
Hej Trine,
Jeg har forsøgt at fryse mosen (kartoffel og gulerodsmos hver for sig) Har ladet det tø op og varmet det i mikroovnen og derefter tilsat kold MME. Det bliver grynet og ikke lækker kartoffelmos klistret. Hvad gør jeg forkert? Skal det varmes til det er kogende?
Gulerodsmos er en dejlig mos, der laves med en blanding af guler dder og kartofler. Dog med mest gulerod. Rodfrugterne koges m re, hvorefter de moses. Pr v eventuelt den l kre mos med guler dder til frikadeller, en m r okseculotte eller til f iskehandlerens hjemmelavede fiskefrikadeller .