Hvad er de bedste vitaminpiller til børn? Børne-multivitamin, som alle børn elsker!

Næringsstoffer som kulhydrater, fedt, proteiner, vitaminer og mineraler er essentielle for, at børn får en optimal udvikling, vækst og sundhed.

Men som forælder kan man godt blive i tvivl om, hvorvidt ens barn får dækket sit daglige behov for essentielle næringsstoffer – især i de perioder, hvor det virker til, at ens lille guldklump kun har lyst til at spise højtbelagt smørrebrød med Nutella og tandsmør.

Derfor tænkte vi, at vi med denne artikel ville give dig det fulde overblik over hvilke vitaminer, mineraler og andre livsvigtige næringsstoffer, som dit barn har brug for, og hvordan du vælger de bedste vitaminpiller til børn.

Og derudover giver vi vores anbefaling til både multivitaminer og andre vitaminpiller, som er formet som vingummi-vitaminer til børn, som er lidt lækrere at spise end en almindelig vitaminpille eller kapsel.

Vitaminer til børn – hvilke er vigtige?

Overordnet set har dit barn brug en bred vifte af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, som de fleste får dækket gennem kosten. Derfor kan det også være svært at sige, hvilke børnevitaminer der er de vigtigste.

Men når det kommer til at vælge de bedste vitaminpiller til børn, er det vigtigt, at du holder øje med, at de indeholder en god sammensætning af de nedenstående næringsstoffer:

 • A-vitamin: Vigtig for immunforsvaret. Styrker vækst hos børn, syn og hud.
 • B-vitamin: Vigtig for nervesystemet, hjerte, hjerne, muskler, syn, negle, hår og hud. B-vitamin bidrager også til, at kroppen kan omdanne energi fra kosten.
 • C-vitamin: Booster immunforsvaret og er essentielt for hjernefunktioner som hukommelse og logisk tænkning.
 • D-vitamin: Booster immunforsvaret og er vigtigt for kroppens evne til at optage kalk (calcium), og bidrager dermed til at styrke knogler og tænder.
 • E-vitamin: Er essentielt for et velfungerende immunforsvar og virker som en antioxidant.
 • K-vitamin: Er vigtig for kroppens evne til at danne proteiner samt blodets evne til at koagulere.
 • Calcium (kalk): Bidrager til barnets normale vækst og udvikling af knogler.
 • Jern: Bidrager til en normal kognitiv funktion og til normal hjerneudvikling hos børn.
 • Zink: Støtter udvikling af hjerne og kognitive evner hos børn.
 • Jod: Bidrager til børns normale vækst og til at vedligeholde den kognitive funktion.

Grøntsager er en god kilde til vitaminer for børn

Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn over 2 år spiser efter De officielle Kostråd, som er sammensat for at sikre, at børn får de næringsstoffer, de har brug for.

Men det er de færreste både voksne og børn, som spiser en kost, der imødekommer behovet for vitaminer og mineraler. Det er især et udpræget problem, hvis barnet er kræsen eller småtspisende, hvilket mange børn er.

Hvilket også er en af årsagerne til, at vitaminpiller med børnevitaminer er utroligt populære, da det er en nem måde at sikre, at dit barn får sin daglige dosis vitaminer og mineraler. Køb Multivitamin Børn med børnevitaminer her.

Hvad er de bedste vitaminpiller til børn?

Overordnet kan man sige, at de bedste vitaminpiller til børn er de vitaminpiller, som dine børn kan lide.

Mange børn kan ikke lide at sluge almindelige vitaminpiller, og derfor er nogle de mest populære vitaminer til børn i Danmark såkaldte vingummi-vitaminer, som er vingummier propfyldt med vitaminer.

Nogle af de bedste vitaminpiller til børn i vingummiform er Multivitamin vingummi til børn, Kalk + D3-vitamin vingummi og D3-vitamin-vingummier fra maxmedix, som hverken indeholder kunstige sødemidler eller kunstige smags- og farvestoffer, og som indeholder nøje doserede doser af de essentielle næringsstoffer, som dit barn har brug for.

Multivitaminer til børn i vingummiform fra maxmedix

Vingummi-vitaminer til børn har den klare fordel, at det er lettere at give sit barn sin daglige vitaminpille, da det er en form for slik, som dog er sundt for dit barn, da vingummierne er propfyldt med essentielle næringsstoffer.

Og hvem husker ikke den dårlige smag og hvor svært det var at sluge en vitaminpille, da man selv var barn? Netop det undgår man med vingummi-vitaminer til børn, som blot skal spises som almindelige vingummibamser.

Vingummi-vitaminer til børn indeholder derudover alle de børnevitaminer, som dit barn skal bruge for at sikre en optimal vækst og udvikling. På den måde kan du med de rigtige børnevitaminer sikre, at dit barn ikke mangler livsvigtige næringsstoffer, og en daglig multivitamin til børn er derfor en god investering i dit barns krop og sundhed. Køb Multivitamin Børn i vingummiform her.

Hvordan vælger man de rigtige børnevitaminer?

De bedste vitaminer til børn er de børnevitaminer, som barnet spiser med glæde, uden at det bliver en daglig kamp at få dem til at tage sin vitaminpille. Hvilket også er årsagen til, at vingummi-vitaminer til børn er blevet så populære, da de er et velsmagende alternativ til almindelige vitaminpiller, da de smager som almindelige vingummier.

Derudover, når det kommer til de bedste børnevitaminer, er det selvfølgelig også vigtigt at vælge det kosttilskud, som indeholder de vitaminer, mineraler og andre livsvigtige næringsstoffer, som et barn i voksenalderen har brug for.

Overordnet set kan du bruge nedenstående kriterier til at vælge de bedste vitaminpiller til børn:

 • Vælg børnevitaminer uden BHT, da det er en hormonforstyrrende antioxidant. Her kan vi anbefale Multivitamin Børn fra maxmedix, som foruden at være vegansk, glutenfri og laktosefri ikke indeholder BHT.
 • Vælg børnevitaminer, som dit barn har lyst til at sluge. Her kan et godt alternativ være enten tyggetabletter, vingummi-vitaminer eller flydende vitaminer.
 • Vælg vitaminer til børn, der passer til aldersgruppen. Dit barns behov for mineraler og vitaminer ændrer sig i takt med alderen, og derfor er det vigtigt, at du køber børnevitaminer, der passer til aldersgruppen.
 • Vælg vitaminpiller, som kun skal tages én gang dagligt. Det er lettere at give sit barn én vitaminpille dagligt i stedet for at dele det daglige indtag op over flere omgange. Her anbefales det at gøre det at tage en vitaminpille til en del af den daglige rutine, eksempelvis lige efter morgenmaden.

Ved køb af børnevitaminer er det også vigtigt at sikre dig, at vitaminerne er i en børnesikret emballage, som eksempelvis Multivitamin Børn fra maxmedix bliver leveret i.

På den måde undgår du, at dit barn får åbnet bøtten og dermed kommer til at tage en overdosis af vitaminer, som potentielt kan være farligt. Så vælg børnevitaminer med emballage, som er specielt designet til at holde små, nysgerrige fingre væk.

Vingummi-vitaminer kan være perfekt til at få børn til at tage sine vitaminer

Hvornår skal børn have vitaminpiller?

“Hvornår skal børn have vitaminpiller?”, er et meget normalt spørgsmål fra forældre, som skal give sine børn børnevitaminer for første gang. Anbefalingen er, at du skal starte med at give dit barn børnevitaminer, når barnet er 3 år gammelt.

Det er den generelle anbefaling, da barnet inden da får vitaminer, mineraler og næringsstoffer gennem kosten og modermælken. Derudover er der også en potentiel kvælningsfare ved at give børn under 3 år tyggetabletter eller vingummi-vitaminer.

Eneste undtagelse er D-vitamin, som du skal starte med allerede kort efter fødslen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn fra 6 uger til 2 år skal tage 10 mikrogram (400 IE) D-vitamin. Her anbefales det, at man inden 3-års alderen bruger D-dråber, altså flydende børnevitaminer, da det minimerer kvælningsfaren.

D-vitamin er nemlig vigtigt for, at dit barn udvikler stærke knogler, da vitaminet hjælper kroppen med at optage og udnytte kalk (calcium).

Når barnet så er fyldt 3 år, kan du starte den gode vane med at give en vitaminpille hver morgen. På den måde er du sikker på, at dit barn altid får de vitaminer og mineraler, som kroppen skal bruge for at sikre en optimal og sund udvikling.

Hvilken vitaminpille, der er bedst til dit barn, afhænger af personlige præferencer. Men et godt bud kan være at give barnet vingummi-vitaminer, da det er en let og velsmagende måde at give barnet sine daglige vitaminer og mineraler.

At vingummi-vitaminer rent faktisk smager af frugt og har en lidt sød smag, kan også gøre, at selv et kræsent eller småtspisende barn ikke har noget imod at tage sin daglige vitaminpille hver morgen. Køb multivitamin vingummi-vitaminer her.

Giv dit barn et dagligt vitamin-tilskud, hvis barnet er kræsen

Er det farligt at give multivitaminer til børn?

Ifølge Fødevarestyrelsen bør små børn under 2 år ikke tage ekstra vitaminer, lige med undtagelse af D-vitamin. Hvis dit barn er under 2 år, og du mistænker, at din lille guldklump har brug for børnevitaminer i form af multivitaminer eller andre former for vitaminpiller, er anbefalingen, at du rådfører med egen læge først.

Børnevitaminer er normalt angivet som egnet fra 3- til 4-års alderen, og det er vigtigt, at du følger den anbefalede dagsdosis på emballagen, uanset om du vælger at købe almindelige vitaminpiller eller vingummi-vitaminer til børn.

Det er vigtigt at understrege, at et kosttilskud med vitaminer til børn ikke bør være en erstatning for en sund og regelmæssig kost. Vitaminpiller til børn skal blot være et supplement for at sikre, at dit barn får dækket sit behov for mineraler og vitaminer.

Derudover bør du være opmærksom på, at dit barn ikke får et overskud af et bestemt næringsstof. Derfor er det også en god idé, at du ikke kombinerer flere forskellige vitaminpiller til børn. Så hvis du giver dit barn en multivitaminpille, behøver du ikke at supplere med eksempelvis D-vitamin, da multivitaminer til børn ofte også indeholder D-vitamin.

Normalt vil børn få dækket deres behov for vitaminer og mineraler ved at spise efter de Officielle Kostråd. Men hvis dit barn er kræsen, småtspisende eller har allergi, kan børnevitaminer som kosttilskud være en god investering i dit barns sundhed og udvikling. Køb Multivitamin Børn i vingummiform her.

Særligt om D-vitamin til børn

I Danmark anbefales det at give D-vitamin til børn allerede fra, at de er 6 uger gamle. Det skyldes ifølge Sundhedsstyrelsen, at vi ikke kan spise vitaminet gennem kosten, uanset hvor varieret eller hvor mange grøntsager, vi spiser. D-vitamin er nemlig et “solstråle-vitamin”, som kroppen selv producerer, når man udsættes for solens stråler.

Med det lunefulde danske vejr og lange vinter i tankerne er det derfor heller ikke usædvanligt, at undersøgelser viser, at danskere mangler D-vitamin. Det gælder også børn i alle aldre. Hvilket er kritisk, da D-vitamin til børn er utroligt vigtigt, da vitaminet er essentielt for at have et stærkt immunforsvar, sunde og stærke knogler og en velfungerende hjerne.

Når det kommer til D-vitamin til børn, er anbefalingen, at børn under 4 år får vitamintilskud i form af D-dråber. Efter 4-års alderen kan du begynde at give dit barn D-vitamin enten som D-dråber, almindelige vitaminpiller eller som vingummi-vitaminer.

Hos børn over 4 år anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man i vinterhalvåret (fra oktober til april) får en daglig dosis D-vitamin (samme anbefaling gælder for voksne).

Hvis dit barn er mørk i huden, går tildækket om sommeren, ikke er uden for til dagligt eller undgår sollys, anbefales det, at barnet får et kosttilskud med D-vitamin hele året rundt. Køb D-vitamin til børn som vingummi-vitaminer her.

Gør det sjovt at tage vitaminer med lækre vingummier

Hvornår skal børn have kalktilskud?

Hvis dit barn ikke kan tåle mælk grundet mælkeallergi, lactose-intolerance eller hvis barnet ikke drikker mælk (enten grundet livsstil eller smag), er det vigtigt, at du giver dit barn et dagligt kalktilskud til børn. Mejeriprodukter er nemlig en god kilde til kalk (calcium), som er essentielt for barnets normale vækst og udvikling af knogler.

Så hvis dit barn ikke drikker mælk eller indtager andre mejeriprodukter med et højt indhold af calcium, kan det være en god idé at supplere kosten med et kalktilskud til børn.

Her er det vigtigt, at du vælger et kalktilskud til børn, der ligeledes indeholder D-vitamin. D-vitamin bidrager nemlig til, at kalk (calcium) bliver optaget fra fordøjelseskanalen, og er dermed essentielt for dit barns knoglesundhed. Køb Kalk + D3-vitamin vingummi til børn i alderen 3-12 år her.

Er der forskel på multivitamin til børn og til voksne?

Der er stor forskel på multivitaminer til børn og voksne, da børn og voksnes ernæringsbehov ganske enkelt er forskellige.

Derfor er det også vigtigt, at du køber deciderede børnevitaminer og ikke giver dit barn et kosttilskud eller vitaminpiller, der er forbeholdt voksne.

Kosttilskud og multivitaminer til voksne indeholder nemlig ofte højere doser af de forskellige vitaminer og mineraler, hvilket potentielt kan være farligt for dit barn og føre til en overdosis, der kan hæmme og skade dit barns udvikling.